Enterokokken Bacterie in Kraanwater Zevenaar, Didam en Dieren

Datum:

Het waterbedrijf Vitens adviseert mensen in Zevenaar, Didam, Dieren en omgeving om hun kraanwater eerst drie minuten te koken voordat ze het gebruiken. Dit advies geldt tot zaterdag, omdat er gisteren een bacterie in het drinkwater is gevonden. Het gaat om ongeveer 46.000 huishoudens.

Volgens Vitens hoeven niet alle huishoudens dit advies op te volgen. “Controleer de postcodelijst op onze website,” zegt een woordvoerder.

Enterokokken Bacterie

Het kookadvies is uit voorzorg gegeven vanwege de enterokokken-bacterie. Deze bacterie kan maag- en darmklachten veroorzaken, vooral bij mensen met een lage weerstand. De bacterie is in een lage concentratie gevonden in een reservoir in Ellecom, vlakbij Dieren.

“Vanuit dat reservoir worden andere reservoirs bediend,” zegt de woordvoerder. “In die andere reservoirs is nog niets gevonden, maar we geven toch een kookadvies om zeker te zijn.” Het advies is dus preventief.

Het is nog niet bekend hoe de bacterie in het reservoir is gekomen. Vitens hoopt het kookadvies zaterdag te kunnen beëindigen. “We hopen op een positief testresultaat zodat de verontreiniging verdwenen is.”

Drinkwater Koken

Kook het kraanwater drie minuten voor gebruik, zowel voor drinken als tandenpoetsen. Ook het water voor huisdieren moet gekookt worden. Gebruik mineraalwater voor babyvoeding. Voor wc, douchen en baden is koken niet nodig.

Door dit advies is er een run op flessenwater ontstaan bij supermarkten, waarbij sommige schappen leeg waren. De enterokokken-bacterie is vaker in deze regio gevonden. Vorig jaar augustus werd de bacterie in Didam ontdekt, waarna 7000 mensen een kookadvies kregen. Een week later gebeurde hetzelfde in Zevenaar, wat leidde tot een kookadvies voor 8000 mensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deel dit bericht:

Nieuwsbrief ontvangen?

spot_imgspot_img

Populair

Meer lezen over dit onderwerp
Gerelateerd

Grondwaterbronnen: Begrijpen en Beschermen voor Toekomstige Generaties

Grondwaterbronnen spelen een essentiële rol in het handhaven van...

Hoe Droogte Landbouw en Voedselzekerheid Bedreigt: Strategieën voor Weerbaarheid

Droogte vormt een ernstige bedreiging voor de landbouw en...

Waterbesparing in Tijden van Droogte: Praktische Tips voor Huishoudens en Bedrijven

Waterbesparing is van cruciaal belang, vooral tijdens periodes van...

Het Beheer van Watertekorten: Overheidspolitiek en Wetgeving in Droge Regio’s

Het beheer van watertekorten in droge regio's is een...